Irish Softcoated Wheaten Terrier

Wheatenhistorie

   Rasestandar:


Stell av Irish Softcoated Wheaten terrier


Skrevet av : Ann-Mari Virtanen


 Det finnes mange forskjellige pelstyper. Noen pelser er tunge og tette og vil kreve mer stell enn andre. Valpepelsen krever ikke mye pelsstell, men skal gres ofte p.ga. trening til senere. Sett valpen opp på et støtt bord med båndoppheng eller bånd med krok fra taket. Hver eneste dag skal du ta den dit, kose med den, børste den, titt i munnen, pill i ørene og på potene, samt bakpart, halen og kjønnet. Den må lære seg å bli håndtert. Dette er viktig for framtiden.

Rundt 6-8 måneder alder og framover i ungdomstiden kan pelsen bli mer krevende og trenger god gjennomgreing 2-3 ganger i uken. Ullen slipper litt etter hvert og vil fort forårsake kladder dersom du ikke gjør dette!

PELSSTELL:

Gre over hele hunden med karden.

Gre gjennom pelsen med kammen lag for lag til du kjenner at du ikke møter motstand i kammen noe sted.

Gå over flere ganger for å få med løse hår, for å unngå at disse blir liggende og forårsake nye kladder/tugger.

Gre i armhulene, bak ørene, i lysken og under magen. Nederst på bena og rundt potene, hvor det også tover seg lett. Forsiktig, men bestemt håndtering med ROS så fort hunden f.eks. ikke trekker til seg labben.

Gre mot hårene. Da ser du kladdene lettere og sliter ikke så mye på pelsen.

Lær hunden å ligge på bordet, både på siden og på ryggen. Da er det mye lettere å komme til på vanskelige steder. "Vanskelige steder" skal også gres!

Klipp aldri vekk pelskladder!!! Det tar ca. ett år før pelsen vokser ut i full lengde igjen.

Pill kladder ut forsiktig, hold gjerne hånden innerst mot huden når du bruker tuppen på kammen som en hake ned i kladden.

Når du har gredd skikkelig igjennom, klipper du vekk den tynne pelsen under buken og på innsiden av lårene, der du ser at den tynne pelsen ligger. Den bare tover seg.

Klipp hanhunden rundt testiklene og håret på "tissefanten ". Tispene skal også være frie for hår på kjønnet. Hold over selve kjønnet og klipp forsiktig rundt. Ta ingen sjanse dersom hunden er urolig. Klipper du i kjønnet, blir hunden veldig redd og du får problemer med tilgjengelighet dit senere fordi hunden din har gjort en dårlig erfaring. Det gjør veldig vondt å bli klippet i huden, spesielt ved eller i kjønnet !!

Klipp opp på magen midt foran tissen på hannhunden, slik at han ikke griser seg så lett til. Pass på ikke å klippe utover sidene under magen, kun en liten renne noen centimeter forran kjønnet, så blir det ikke lukt og utflod i pelsen hans. Mange hanhunder har forhudskatarr. Dette er kronisk, ufarlig, men setter lukt i pelsen, derfor er dette renslig å gjøre. Klipp vekk håret videre oppover mot rompehullet i en A-form, slik at du ender ca. 2 cm. ovenfor hullet i en spiss. Hunden får da ikke avføring hektet til pelsen rundt analåpningen.

BAD:

Bad aldri en tovet hund! Gre godt igjennom hunden FØR du bader den. De kladdene som finnes før badet vil være filtputer etterpå. Du får ikke gjennomvasket kladdene, sjampo og skitt sitter igjen. Skyll godt alle steder. Hunden kan få kløe og irritasjon av såperester.

Bruk en mild sjampo. (K.W. produkter anbefales) Bruk balsam etter vask for å unngå statisk pels. En ren pels filtrer seg ikke så lett.

Bad hunden ved behov, dog ikke så ofte som en gang i uken.

Er hunden møkkete på bena, kan du skylle den uten å bade. Vannet skal ha ca. 39 grader. Dersom det er mye nullføre, får hunden snøballer festet til pelsen. La ikke snømannen stå inne og smelte av seg selv, det tar lang tid og hunden blir kald. Skyll den med lunkent vann. La aldri hunden ligge våt. Tørk den med hårtørker. Blærekatarr er en ikke ukjent sak.

ØRENE: Napp ut håret inne i ørene med en pinsett. NAPP- ikke dra. I begynnelsen reagerer valpen på dette. La den smake/lukte på "snadderet" og hårnapping blir spennende for hunden etterhvert. Blir håret stående og fuktighet kommer til i øregangene, er dette grobunn for ørebetennelse. En åpen øregang, fri for hår slipper luft til og tørker når hunden rister seg.

Potene: Klipp vekk håret innimellom tredeputene. Pelsen filtrer seg , blander seg med sand og skitt og sprenger ut potene. Sett poten rett i bordet og klipp vekk alt hår som ligger rundt poten på bordet. Wheatenterrieren skal stå på tå og det skal ikke ligge pels utover som på en isbjørn.

Tennene: Fjern tannsten med en liten skrutrekker med flat ende og kort skaft. Hjørnetennene og den første, store jekselen i overkjeven er der de oftest får tannsten. Trener du ikke på tannstenfjerning, ender du med å måtte gå til dyrlegen, bedøve hunden og få en "pen" regning hver gang. Det blir fort vond lukt dersom ikke tennene er rene. Tannkrem for hunder kan brukes. Dette er forebyggende. Har hunden derimot fått tannsten, hjelper ikke tannkrem!

Øynene: Fjern øyevåg daglig, hvis det finnes. Klipp ikke vekk håret under øynene på valpen i den tiden hårene står som en vifte foran øynene. Dette er pels som skal vokse ned og bli en del av bartene. Du bare tror at hunden ikke ser, men den gjør det .Klipp heller ikke luggen tvers over. Det gir Wheatenterrieren et feilaktig utseende, innslag av Schnauserutseende. Skal du gå kurs og lignende og du ikke ser øynene i tiden før den skal helklippes, bruk en liten tannstrikk eller puddelstrikk i "flusken"i stedenfor å feilklippe. Du kan lage en fin flette med strikk i enden. Dra den ikke av hver gang du skal gre, klipp den av ellers sliter du hele tiden på pelsen over øynene. Setter du ikke strikken for hårdt, merker ikke hunden at den er der.

Kloklipp: Klipp neglene ofte, gjerne en gang pr.uke. Venter du for lenge blir du usikker på hvor langt inn du kan klippe. Klipper du ofte, kan du ta et lite "korn" hver gang. Wheatenterrieren skal stå på tå. Dersom klørne blir lange, må den stå på bakre del av poten i stedet for fremre del. Dette medfører stadig feil belastning. Nervene i kloen vokser lengre og lengre ut hvis de ikke klippes og det blir vanskelig å få dem korte igjen. Vi er så redde for å klippe innenfor nervefestet og erfarer gjerne at det begynner å blø, samt at hunden gir et PIPP fra seg. Smerten varer kun i det øyeblikket du er uheldig og så er det bra. Fortsett og klipp de andre neglene og lat som ingen ting, så dramatiserer du ikke situasjonen og hunden erfarer at det ikke skjedde noe mer negativt og glemmer det hele. Ha blodstillende middel for hånden. Du får kjøpt dette i Zoobutikkene. Jeg bruker Kaliumpermanganas, kjøpt på Apoteket. Pulveret aktiveres gjennom at blod fra kloen tas på en ørepinne, dypper den i pulveret og dytter det på klotuppen som blør. Ferdig med det, full stans i blodstrømmen og hunden må ikke ha blodoverføring og ingen katastrofe har skjedd.

Når hunden får trening og du selv blir vant til å håndtere den, går alt knirkefritt. Det er en liten "livslykke" når du ser din velstelte hund og du vet at du har gjort en god jobb.

Vær ikke hårdhendt med hunden, respekter den, vær bestemt og ROS når den gjør det du forventer. Husk, den vil tjene deg, hvis den bare forstår hva du mener.

LYKKE TIL!!


Detaljert Klippeskjema utarbeidet av Ann-Mari Virtanen finner du her:

https://www.varts.no/WHEATEN/Pdf_filer_wheaten/klippeskjema3[1].pdf